Video: De voordelen van een nieuwbouwwoning
Waarom zou je als starter voor een nieuwbouwwoning kiezen en wat komt daar allemaal bij kijken? En w...
Voordat je als starter een bod uitbrengt, wil je natuurlijk eerst een kijkje nemen in wat misschien jouw toekomstige woning wordt. En bij die spannende eerste bezichtiging wil je geen belangrijke zaken vergeten! Een checklist is dus geen overbodige luxe. VBO-makelaar Ronald Schumacher geeft jou in deze video en blog alvast een paar tips om je op weg te helpen. Veel succes!
1. Financiële situatie in kaart brengen
Misschien wel het belangrijkste van alles: de financiën. Hoe gaaf je de woning ook vindt, je moet het natuurlijk wel kunnen betalen. En met de huidige huizenmarkt is overbieden eerder regel dan uitzondering, dus je hebt in veel gevallen ook nog eens meer geld nodig. Zorg dus dat je vooraf helder hebt wat jouw budget is, want je wilt wel met een gerust hart een bod kunnen uitbrengen zonder gedoe achteraf.
Weten wat je kunt bieden? Ga eens langs bij een hypotheekadviseur voor een indicatie en hypotheekbelofte. Voordeel hiervan is dat het eerste gesprek meestal gratis is, dus dat scheelt alvast voor jouw portemonnee!
2. Neem alle documenten goed door
Na het inplannen van jouw bezichtiging ontvang je van de verkopend makelaar diverse documenten over de woning. Denk hierbij aan de vragenlijst, informatie over het energielabel, de lijst van zaken, plattegronden, een notariële akte en brochure. Neem dit allemaal goed door, want zo kom je al het één en ander te weten. Misschien is de huidige eigenaar wel een aannemer, waardoor je weet dat het met de afwerking van het huis wel goed zit. En hoe is het gesteld met de grond, leidingen en eventueel achterstallig onderhoud?
3. Check de omgeving
Neem voorafgaand aan de bezichtiging alvast een kijkje in de omgeving. Als dat praktisch haalbaar is dan, want soms is er simpelweg geen tijd of is de afstand te groot om even snel heen en weer te rijden. Maar online de buurt scannen via Google Street View kan natuurlijk ook. Het kan jou tijd schelen op de dag van de bezichtiging, waardoor je misschien nog bij andere te koop staande huizen kunt kijken. Valt de omgeving je heel erg tegen? Dan weet je dat alvast en hoef je de bezichtiging misschien niet eens meer door te laten gaan.
VBO-makelaar Alex van Keulen, die jij vast kent van zijn tv-programma's, vertelt in deze videoblog welke website je hiervoor kunt raadplegen.
4. Schrijf je vragen op
Aan de hand van eerder genoemde punten heb je waarschijnlijk al meteen wat vragen die je aan de verkoopmakelaar wilt stellen. Schrijf deze op, zodat je daar niet meer aan hoeft te denken op de dag van de bezichtiging. Dan ben je toch vaak wat afgeleid door alle indrukken die er op je afkomen en dat geeft weer ruimte voor andere vragen. En het laat zien dat je goed bent voorbereid en daarmee laat je een goede indruk achter.
5. Begin niet met onderhandelen
Je zou natuurlijk in de verleiding kunnen komen om het al over de biedingen te gaan hebben en al een bod uit te brengen bij de makelaar. Doe dat niet! Stel je enigszins diplomatiek op en laat niets los over de prijs. Wel kun je voorzichtig polsen of er veel of weinig interesse is in de woning.
Vind je de woning en omgeving helemaal geweldig, dan is er daarna vaak nog voldoende tijd om een bod uit te brengen. Laat je hierin adviseren door een aankoopmakelaar van VBO.