Een huis kopen in Spanje? Zo werkt dat!
Heb jij plannen om te emigreren naar Spanje? Of ben je op zoek naar een tijdelijke verblijfplaats of...
Na aankoop van jouw droomwoning wil je natuurlijk snel een hypotheek afsluiten. Maar voor het zover is, wil de bank eerst een waardebepaling van het gekochte huis. Oftewel een taxatierapport. Ronald Schumacher, sinds 2010 werkzaam als VBO-taxateur, licht het belang van een taxateur in vijf punten toe voor jou als starter.
Wanneer heb ik een taxateur nodig?
Een taxateur inschakelen doe je voornamelijk wanneer je een huis gekocht hebt. Voor de hypotheek die je gaat afsluiten, wil de bank namelijk een taxatie van de woning die jij gekocht hebt. De bank kan een taxatierapport ook nodig hebben voor andere zaken. Bijvoorbeeld als je je huis gaat verbouwen en financieren, of in het geval van een overbruggingshypotheek. Maar ook voor minder leuke zaken komt een taxatierapport om de hoek kijken, zoals bij een echtscheiding of overlijden.
Het kopen van een nieuwbouwwoning is een heel andere ervaring. Je koopt namelijk illustraties uit een folder en de locatie bestaat vaak uit kale grond. Hoe het er echt uit komt te zien, dat zie je pas achteraf. De taxatie van een nieuwbouwwoning verloopt daarom ook een beetje anders.
Bij een taxatie voor een nieuwbouwwoning in aanbouw, of voor een nog te bouwen woning, vindt er geen opname binnen plaats, maar beoordeelt de taxateur onder meer de tekeningen en de koop-aannemingsovereenkomst. De opname bestaat uit een bezoek aan de bouwlocatie waarbij de taxateur kijkt hoever men al is met bouwen. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt van een projectontwikkelaar, is een taxatierapport in de meeste gevallen niet nodig.
Waaraan herken ik een goede taxateur?
Taxateurs dienen gecertificeerd te zijn bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, oftewel het NRVT. Het NRVT bewaakt en waarborgt de kwaliteit en vakbekwaamheid van ons beroep. Let er dus goed op dat je in zee gaat met een Register-Taxateur, want die beschikt over voldoende vakkennis, de juiste opleidingen en werkt volgens de gedrags- en beroepsregels die het NRVT opgesteld heeft. Als er toch een geschil ontstaat, dan oordeelt een onafhankelijk tuchtcollege.
Wat doet een taxateur precies?
De taxateur schetst een weergave van de marktwaarde van een huis. Daarbij kijkt hij of zij naar verschillende aspecten, zoals de bouwkundige staat, kavelgrootte, gebruiksoppervlakte, ligging en duurzaamheid. Zie het als een samenvatting van het pand op waardeniveau, bouwkundig niveau en ook de juridische aspecten worden meegenomen. Allemaal met als doel om een goed beeld te schetsen voor de bank. Voor de opname heeft een taxateur gemiddeld een halfuur tot een uur nodig. Het uitwerken van het taxatierapport neemt een paar uur in beslag.
Wat ben ik aan de taxatie kwijt?
De kosten van het taxatierapport zijn voor rekening van de koper. In mijn werkgebied zijn consumenten meestal zo rond de 700 euro kwijt. Elke taxateur hanteert hierin eigen, vaste tarieven, dus dat bedrag kan ook wat lager of hoger uitvallen. De taxatiekosten zijn mogelijk fiscaal aftrekbaar, dus bewaar je factuur goed.
Hoe lang moet ik wachten op het taxatierapport?
Na de woningtaxatie volgt meestal binnen een week het taxatierapport, dat jij en de hypotheekadviseur digitaal zullen ontvangen. Tijd om te proosten, want dit is een belangrijke stap naar jouw felbegeerde hypotheek. Veel plezier in je nieuwe woning!
Nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Zoek hier de VBO-taxateur uit jouw buurt.