Meer duidelijkheid voor jou als huurder over de servicekosten
Goed nieuws voor jou als (toekomstig) huurder! Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting wil dat de...
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Kadaster en woningplatform Pararius publiceren geregeld over ontwikkelingen en trends op de woningmarkt. De cijfers over het tweede kwartaal van 2024 zijn ook bekendgemaakt en wij lichten er 5 interessante weetjes voor jou uit. Wellicht komt het nog van pas bij jouw zoektocht.
1. Hoeveel woningen werden er verkocht?
Er werden weer de nodige koopcontracten afgesloten en handtekeningen gezet. In de periode van april tot en met juni dit jaar wisselden om precies te zijn 47.942 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van 7,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. Zeeland (14,1 procent) kende de grootste toename ten opzichte van Q2 2023, terwijl Flevoland (daling 2,2 procent) het minst populair was.
Appartementen (toename van 26,4 procent) waren de meest verkochte woningtypen en tussenwoningen (daling 2,8 procent) de minste.
2. Huren in het Hoge Noorden
De prijzen van bestaande koopwoningen stegen opnieuw, maar ook in de huursector blijft het flink in de buidel tasten. Opvallend: in de noordelijke provincies stegen de huurprijzen afgelopen kwartaal het meeste. In Friesland 10,6 procent, in Drenthe 16,7 procent en in Groningen 9,1 procent. Onderaan prijken Flevoland (toename 0,9 procent) en Zeeland (3,5 procent).
Meer weten? Bekijk hier de huurmonitor!
3. Vierkantemeterprijs
In het tweede kwartaal van 2024 klom de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector naar 18,79 euro. Dit betekent een toename van 9,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023, waarin de gemiddelde vierkantemeterprijs 17,10 euro bedroeg.
4. Gemiddelde verkoopprijs
Er lijkt vooralsnog geen einde te komen aan de torenhoge huizenprijzen. In het tweede kwartaal van 2024 werd er voor een bestaande koopwoning gemiddeld 441.018 euro neergelegd. Ter vergelijking: in 2010 was dit nog 239.530 euro, ruim twee ton minder.
5. Utrecht
De Domstad blijft diverse ranglijsten aanvoeren. De provincie Utrecht kende de grootste stijging (12,1 procent) van de bestaande koopwoningprijzen. In de stad zelf kostten huizen 17,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kwam de prijsstijging uit op respectievelijk 10,4 procent, 5,9 procent en 5,7 procent.
Meer weten? Bekijk deze publicatie van het CBS.
Start hier jouw zoektocht
De woningmarktcijfers vliegen je om de oren en wij kunnen ons goed voorstellen dat je het overzicht soms even kwijt bent. Schakel een VBO-makelaar uit jouw buurt in om je op weg te helpen.