Waar moet je op letten bij het openingsbod?

Kopen Video
8 december 2023
Waar moet je op letten bij het openingsbod?

Mooi, je hebt het huis van jouw dromen gevonden. De volgende stap is dan het trekken van de portemonnee. Maar wat is nou een goed openingsbod? VBO-makelaar Alex van Keulen, die we kennen van zijn tv-programma’s over wonen, vertelt in deze (video)blog waar je op moet letten. Let the bidding begin!

 

Geen vraagprijs, maar prijsvraag
Ja het zijn moeilijke tijden voor een koper. Er is weinig aanbod en veel concurrentie. En dan wordt er ook nog eens heel veel gewerkt met een vanafprijs. Het is geen vraagprijs, maar meer een prijsvraag. Tja, wat moet je dan bieden? Het is wat de gek er voor geeft, letterlijk, en er is geen lijn in te trekken.

Een VBO-makelaar heeft inzicht in de cijfers en kan ook zien hoeveel er gemiddeld wordt overboden, maar dat is geen garantie voor succes. De makelaar kan je een richtlijn geven en daarom is het ook verstandig om een VBO-makelaar in te schakelen. Maar op het moment dat je te veel biedt ten opzichte van de taxatiewaarde, zul je het verschil uit eigen zak moeten bijleggen.

Dus wil je een bod uitbrengen, overleg dan met een VBO-makelaar. Heel belangrijk!

Onderhandelingsmarge
Van oudsher kennen we natuurlijk ook het fenomeen ‘de vraagprijs’. Hierbij moet je er van uitgaan dat de makelaar een waarde heeft bepaald voor een woning en daar bovenop een onderhandelingsmarge heeft geplaatst. Dus de verkoper houdt in principe rekening met een lagere opbrengst dan de vraagprijs.

Betaal je de vraagprijs, dan betaal je in principe te veel. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de emotie is ook wat waard. Wil je het huis heel graag hebben, dan is het prima als je de vraagprijs biedt. En het kan ook zomaar zijn dat er meerdere kapers op de kust zijn, waardoor je sowieso wordt gedwongen om de vraagprijs te bieden of misschien zelfs ietsje meer.

Maar in zijn algemeenheid kan gesteld worden: wordt er een vraagprijs gehanteerd, dan houdt de verkoper rekening met een lagere opbrengst. Dat verschil, die onderhandelingsmarge, dat verschilt per woning en per prijsklasse. Dus ook in dit geval is het raadzaam om een VBO-makelaar in te schakelen, om de juiste waarde te bepalen voor je.

Neem een VBO-aankoopmakelaar mee
Kijk, het is gewoon druk op de woningmarkt en als kijker krijg je hooguit een kwartier en als je geluk hebt een halfuur de tijd om een woning te inspecteren. Neem dan ook geen risico en neem meteen een aankoopmakelaar van VBO mee, want dan kunnen jullie je concentreren op de leuke dingen van het huis en de aankoopmakelaar op de minder leuke onderdelen, oftewel de gebreken.

En geloof me: ieder huis heeft wel een gebrek. Heeft de eigenaar misschien met de meterkast lopen rommelen? Komt er asbest voor in het dakbeschot, is er ergens houtrot te constateren? Kortom: zaken waar je niet op let als je voor de eerste keer in een woning komt en maar een kwartier de tijd krijgt.

Onderzoeksplicht
Mijn advies: neem een VBO-aankoopmakelaar mee die voor jou de eerste inspectie kan doen. En als hij/zij het nodig vindt, dan zal hij/zij zeker nog een bouwkundig rapport adviseren, zodat je ook aan je onderzoeksplicht hebt voldaan.

Ga hier meteen op zoek naar de VBO-aankoopmakelaar in jouw buurt.