Video: De voordelen van een nieuwbouwwoning
Waarom zou je als starter voor een nieuwbouwwoning kiezen en wat komt daar allemaal bij kijken? En w...
Bij het kopen van jouw droomwoning komt er een hoop op je af en daarom is het belangrijk goed voorbereid van start te gaan. VBO-makelaar Fatima Joelfan weet als geen ander hoe fijn het is als een klant zijn financiƫn al heeft laten beoordelen door een hypotheekadviseur. Ze heeft tien jaar ervaring in die branche en geeft in dit artikel vijf tips die voor jou als starter of doorstromer goed van pas komen. Dat voorkomt misverstanden en zorgt dat je andere potentiƫle kopers een stap voor bent.
Maak jouw maandlasten inzichtelijk
Het is natuurlijk fijn om te weten waar jij financieel precies aan toe bent. Laat daarom door de hypotheekadviseur vooraf een berekening maken van de mogelijkheden, zodat jij weet wat je gaat betalen. Zo voorkom je teleurstellingen en ga je goed voorbereid het gesprek in met de VBO-makelaar. Met andere woorden; dan sta je in het aankooptraject eigenlijk al met 1-0 voor.
Kosten koper
Ook een belangrijk punt: bij de aanschaf van een nieuwe woning heb je onder meer te maken met de kosten koper, dus bijkomende zaken waar je helaas ook weer voor moet betalen. Denk aan zaken als de overdrachtsbelasting en notariskosten. Mijn tip: vraag de hypotheekadviseur naar de totaalkosten die voor jouw eigen rekening komen, zodat je zeker weet dat deze beschikbaar zijn. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Loan to Value
Houd er rekening mee dat je bij aankoop van jouw droomhuis maximaal 100 procent van de taxatiewaarde van de woning mag financieren met een hypotheek. Wij noemen dat in vakjargon: Loan to Value. Dat betekent dat je voor het uitbrengen van een bod goed op de hoogte moet zijn van de taxatiewaarde. Een aankoopmakelaar van VBO kan je hierbij uitstekend helpen.
Lagere rente?
Als jij op dit moment al een hypotheek hebt, kan het interessant zijn om deze met een lagere rente mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Vraag de hypotheekadviseur naar de mogelijkheden, want dit kan enorm schelen op jouw maandlasten.
Afrondingstermijn
Ter afsluiting nog een belangrijke tip om andere bieders een stap voor te zijn. Vraag de adviseur in welk tijdsbestek hij of zij de hypotheek rond heeft, want dát maakt het verschil. De meeste banken hebben namelijk zes tot acht weken nodig om een hypotheekaanvraag goed te keuren. Maar er zijn ook partijen die dit in slechts één of twee weken kunnen regelen. Daarmee vergroot je de kans om andere bieders voor te zijn.
Conclusie?
Een goede voorbereiding is écht het halve werk. Dus doe je voordeel met deze tips. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Ga naar vbo.nl voor meer verhalen en video’s of om direct een VBO-makelaar te vinden in jouw buurt. Want die heeft alle kennis en kunde in huis om jou goed te begeleiden bij dit spannende proces. Veel succes!