Video: De voordelen van een nieuwbouwwoning
Waarom zou je als starter voor een nieuwbouwwoning kiezen en wat komt daar allemaal bij kijken? En w...
Jij en je partner hebben één of meerdere bezichtigingen gehad en zijn overtuigd: in deze woning willen jullie wonen. En dus volgt er een eerste bod op het huis: spannend! Maar er zijn wel een paar belangrijke ontbindende voorwaarden die je daarbij niet moet vergeten en die een rol kunnen spelen bij de toewijzing door de verkopend makelaar. We zetten ze hier op een rijtje.
1. De financiering
Het lijkt misschien logisch, maar je moet natuurlijk wel over de financiële middelen beschikken om de hypotheek rond te krijgen. Sommige kopers zijn overtuigd dat hun financiering wel rondkomt en besluiten deze voorwaarde niet op te nemen in hun bod. Deze voorwaarde niet opnemen in de koopakte kan ertoe leiden dat je niet zonder kosten van de koop af kunt als de hypotheek onverhoopt niet rondkomt. En dat kan je op een flinke boete komen te staan van wel 10 procent van de koopsom.
Daarom wordt het ‘onder voorbehoud van financiering’ vaak meegenomen in het koopcontract. Better safe than sorry! Na het tekenen van het voorlopige koopcontract is er weliswaar nog een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen, maar dat is niet voldoende voor het realiseren van een hypotheek waar je doorgaans vier tot zes weken voor nodig hebt. Dus let hier goed op.
2. Bouwkundige keuring
Het kan natuurlijk zomaar zijn dat jullie oog gevallen is op een prachtige, maar oude woning uit 1910. En dat de vragenlijst die je als geïnteresseerde koper voorafgaand aan jouw bezichtiging ontvangt, toch nog wat vragen oproept. Hoe zit het met de loden leidingen, het fundament en inzakkingsgevaar?
Om onvoorziene kosten te voorkomen, doe je een bod onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Dan kun je onder de koop uit als er later gebreken aan het licht komen. Soms wordt er in de clausule een grensbedrag opgenomen. Met andere woorden: de koop gaat dan niet door als de bouwkundige problemen jou meer dan bijvoorbeeld 5.000 euro kosten. Vaak wordt onder de 5.000 euro als algemeen geaccepteerd beschouwd in een keuring, omdat alle woningen onderhoud nodig hebben.
Voor een bouwkundige keuring betaal je doorgaans zo’n 300 à 500 euro. Daarnaast geeft de bouwkundige keuring jou ook een beter beeld van de staat van de woning. Zo weet jij vooraf waar je aan toe bent!
3. Verkoop van de eigen woning
Heb jij zelf een koopwoning die nog verkocht moet worden? Dan loop je het risico dat jouw woning niet op tijd is verkocht en jij tijdelijk dubbele lasten hebt. Of dat de woning langer te koop blijft staan om wat voor reden dan ook. Het dragen van dubbele lasten voor een lange periode kan wellicht lastig zijn. In dat geval zou je een bod kunnen uitbrengen onder voorbehoud van de verkoop van jouw woning binnen een bepaalde tijd. Echter, in de turbulente woningmarkt van tegenwoordig, met veel woningzoekenden en weinig aanbod, is het de vraag of de verkoper hier überhaupt wel mee instemt.
Overige ontbindende voorwaarden
Verder zijn er nog een paar andere ontbindende voorwaarden, die minder vaak voorkomen. Denk aan een vergunning voor bepaalde gebieden, het al dan niet krijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie of een koop onder voorbehoud van een woonvergunning.
Tot slot
Voor de verkopende partij is het uiteraard aantrekkelijk om de woning te 'gunnen' aan consumenten die geen ontbindende voorwaarden opnemen bij hun bod. Bij biedingen die dicht bij elkaar liggen, zullen verkopers de aanvullende voorwaarden zorgvuldig bekijken en beoordelen en dan kunnen deze voorwaarden ervoor zorgen dat je juist wel of niet de woning gegund krijgt.
Daarnaast moet je als potentiële koper ook realiseren dat je niet onnodige risico's neemt, het gaat immers om een grote financiële beslissing. Daarom is een zorgvuldige afweging van een uit te brengen bod dan ook noodzakelijk. Hoe bepaal je de aanvullende voorwaarden van het bod en zorg je tegelijkertijd dat jouw bod ook interessant blijft voor de verkoper?
Laat je daarom adviseren door een vakkundige VBO-makelaar. Die helpt jou bij deze afweging en kan jou uitstekend adviseren over de hoogte van het bod. Een goed bod bestaat immers uit het juiste bedrag in combinatie met de juiste voorwaarden!