Sinds 1 januari 2025 vormen VBO en VastgoedPro samen Vastgoed Nederland. Binnenkort zichtbaar op onze website.

Vergeet de waarborgsom of bankgarantie niet!

Kopen Verkopen
19 februari 2025
Vergeet de waarborgsom of bankgarantie niet!

De waarborgsom of bankgarantie is iets wat je absoluut niet mag vergeten voordat je naar de notaris gaat om de koop van jouw woning definitief te maken. Want voordat je het weet, moet je je familie en vrienden afbellen voor dat feestelijke moment. In dit artikel leggen we voor jou uit wat deze begrippen precies betekenen.

 

Bij de aankoop van een woning komt veel kijken. Naast de financiering en de bezichtigingen zijn er ook juridische en financiële afspraken die je als koper moet maken. En ben je dan eenmaal bij de koopoverenkomst beland, dan vliegen je weer allerlei ingewikkelde termen om de oren.

Twee begrippen die vaak voorbij komen, maar soms door elkaar gebruikt worden, zijn de 'waarborgsom' en de 'bankgarantie'. Wat betekenen deze begrippen precies en wat is het verschil tussen beide?

Wat is een waarborgsom?
Een waarborgsom is een bedrag dat je als koper aan de verkoper betaalt als zekerheid voor de uitvoering van de koopovereenkomst. Zoals je wel eens borg moet betalen voor de huur van een vakantiehuis.

Dit bedrag is 10 procent van de koopsom van de woning en wordt vaak na het rondkomen van de financiering overgemaakt naar de notaris. Dus stel: je koopt een woning voor 300.000 euro, dan bedraagt die waarborgsom 30.000 euro.

Doel
Het doel van de waarborgsom is om de verkoper te beschermen tegen het risico dat de koper de koop niet doorzet zonder geldige reden. Als de koper de overeenkomst niet nakomt en geen beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde, kan de verkoper de waarborgsom opeisen.

Als de koop alsnog doorgaat, wordt de waarborgsom verrekend met de uiteindelijke koopprijs. Dat bedrag heb je dan alvast aan hypotheek betaald.

Wat is een bankgarantie?
Een bankgarantie is een alternatief voor de waarborgsom. In plaats van het bedrag zelf te betalen, vraag je bij je bank om een bankgarantie af te geven aan de verkoper. Dit betekent dat de bank zich garant stelt voor het bedrag (10 procent van de koopsom), mocht de koper de koop niet nakomen.

De bankgarantie wordt vaak gebruikt wanneer de koper het geld voor de waarborgsom niet direct beschikbaar heeft, bijvoorbeeld als het gaat om een lening die nog niet volledig is geregeld. Want het gaat om grote bedragen en niet iedereen heeft dat op zijn/haar spaarrekening staan.

De bank kan een vergoeding vragen voor het verstrekken van de garantie, maar het grote voordeel is dat je als koper het geld niet hoeft voor te schieten.

Wat is het verschil?
Het belangrijkste verschil tussen een waarborgsom en een bankgarantie is de wijze waarop de zekerheid wordt geboden. Bij een waarborgsom moet je het geld daadwerkelijk overmaken naar de notaris, terwijl een bankgarantie een schriftelijke toezegging van de bank is dat het bedrag wordt betaald als de bankgarantie wordt aangesproken door de notaris.

Beide opties geven de verkoper zekerheid, maar de keuze hangt vaak af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Heb je het geld direct beschikbaar, dan is de waarborgsom een makkelijke keuze. Is het bedrag niet direct beschikbaar, dan biedt de bankgarantie uitkomst.

Wees op tijd
Zorg er in ieder geval voor dat jij tijdig bij de notaris aangeeft voor welke optie je kiest. Dan kan alles tijd worden geregeld en kom je vlak voor het tekenen van de koopakte niet voor een onaangename verrassing te staan.

Vastgoed Nederland
Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om te begrijpen wat een waarborgsom en bankgarantie zijn en wat het verschil is. Heb je hier nog vragen over, of ben je gewoon op zoek naar een aan- en/of verkoopmakelaar, neem dan contact op met één van de vastgoedprofessionals van Vastgoed Nederland.