In deze gemeenten ligt de gemiddelde koopsom onder de 300.000 euro
Het vinden van een (betaalbare) koopwoning is een lastige opgave, vooral in grote steden. Het Kadast...
Woon jij in een huurwoning? Dan ga je er financieel waarschijnlijk op vooruit, want de gemiddelde huurquote voor de meeste huurders daalt namelijk. Dat heeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) namelijk doorberekend voor 2025.
Huurquote?
De huurquote is het deel van het inkomen dat jij als huurder kwijt bent aan huur. Hoe hoger de huurquote, hoe meer jij naar verhouding kwijt bent aan woonlasten. Volgens het onderzoek van Nibud, uitgevoerd in opdracht van Aedes (vereniging van Nederlandse woningcorporaties), daalt de gemiddelde huurquote.
Sociale huur
Met de voorgenomen huurverhoging van 4,5 procent, daalt de huurquote voor veel huurders in de sociale huur omdat inkomens gemiddeld 5,2 procent zijn gestegen. Nibud berekende voor 24 huishoudtypes door wat de gevolgen van de huurverhoging is voor hun huurquote.
Bij enkele huishoudtypes blijft de huurquote gelijk. Er zijn ook enkele huishoudtypes waarbij de huurquote licht stijgt. Met name gepensioneerden hebben hiermee te maken omdat de pensioenen minder hard stijgen dan de lonen.
Betaalbaarheid
Daarnaast keken de onderzoekers naar de betaalbaarheid van de huurverhoging in combinatie met alle andere te verwachten inkomsten en uitgaven. In de meeste gevallen verbetert de betaalbaarheid. De huur is na verhoging nog steeds betaalbaar en de ruimte die de meeste huishoudens overhouden is in 2025 hoger dan vorig jaar.
Hoe zit het met mijn huurverhoging in 2025? Lees het hier!
Uitzonderingen
In sommige gevallen daalt de betaalbaarheid. Bijvoorbeeld voor eenoudergezinnen op bijstandsniveau en gepensioneerden. Hun inkomen stijgt minder hard door aanpassingen in het kindgebonden budget en de beperkte indexatie van pensioenen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de pensioenen minder geïndexeerd worden dan werd gedacht tijdens het opstellen van het rapport.
Voor deze huishoudens komt de huurverhoging dus harder aan dan bij anderen. Het blijft daarom volgens het Nibud belangrijk om scherp te blijven letten op de betaalbaarheid van huren om te voorkomen dat huishoudens alsnog in de problemen komen.
Huurregister
Als Vastgoed Nederland zijn wij vooral de belangenbehartiger van huurmakelaars. Wij gaan over het bemiddelingsproces en niet over fiscale maatregelen die impact hebben op de huurprijzen en/of woningvoorraad. Wel geven wij consumenten altijd mee in zee te gaan met een huurmakelaar die ingeschreven staat in het huurregister van SCVM (www.scvm.nl). Dan weet je dat je zaken doet met een gecertificeerde professional die beschikt over de juiste marktkennis en zich moet houden aan een gedragscode.